• 14 dagen retourrecht
  • Achteraf betalen met Afterpay
  • Gratis verzending in NL
  • 95% beveelt ons aan

Basketbal regels

Binnen het basketbal gelden een heleboel regels. Hier vindt je de belangrijkste:

De wedstrijd

Een basketbal wedstrijd wordt gespeeld op een rechthoekig speelveld met aan weerszijde een basket. De spelers van beide ploegen proberen de bal in de basket van de tegenstander te gooien en moeten verhinderen dat de tegenstander hetzelfde doet. Er kan op verschillende manieren gescoord worden: Binnen de 3-puntslijn (2 punten), buiten de 3-puntslijn (3 punten) en vanaf de vrijeworp-lijn (1 punt).

Een basketbalwedstrijd bestaat uit 4 periodes van 10 minuten (FIBA) of 12 minuten (NBA). Het team dat aan het einde van deze periodes de meeste punten heeft gescoord, wint de wedstrijd. Bij een gelijkspel wordt de wedstrijd steeds met 5 minuten verlengd totdat een van de teams meer punten heeft. Er is dus altijd een winnaar.

Speelveld en materiaal

Het speelveld van een basketbalwedstrijd is een rechthoekig veld met in het midden de middenlijn en middencirkel.

Aan beide korte zijden van het veld hangt een basket aan een backboard. De basket is een metalen ring met daaraan een netje bevestigd.

Onder de baskets worden de bucket (een gebied waarin aanvallende spelers zich slechts 3 seconden mogen begeven), de vrijeworp-lijn (een lijn die aangeeft van waar een speler een vrije worp mag nemen na een fout van de tegenstander, als een speler de vrije worp scoort krijgt het team 1 punt) en de drie punts-lijn (als er van achter deze lijn wordt gescoord krijgt het aanvallende team 3 punten) aangegeven met verschillende lijnen.

De bal die gebruikt wordt bij basketbal is meestal oranje en meet tussen de 74,9 en 76,8 cm

Fouten

Een team of speler kan een fout krijgen van de scheidsrechter in de volgende gevallen:

- lichamelijk contact: dit is niet toegestaan bij basketbal.

- lopen met de bal: Je mag niet lopen met de bal in je handen. Je moet de bal stuiteren, dit heet dribbelen. Een second dribble is ook niet toegestaan, dit is wanneer een speler stopt met dribbelen en vervolgens weer door dribbelt.

- backcourt violation: Wanneer de aanvallende partij over de middellijn is geweest mag deze niet meer terug.

- goaltending: Je mag de bal niet aanraken als de bal na een schotpoging daalt.

Teams, spelers en wisselspelers

Een basketbalteam bestaat uit 12 spelers, 1 hoofdcoach en 1 of 2 assistent coaches. Tijdens een wedstrijd staan er steeds 5 spelers in het speelveld: een center, een power forward, een small forward, een shooting guard en een point guard. De coach mag de 12 spelers onbeperkt wisselen tijdens de wedstrijd, tenzij een van de spelers door teveel fouten is uitgesloten van de wedstrijd. Er mag tijdens de wedstrijd niet gecoacht worden, hiervoor zijn time-outs. Elk team mag meerdere time-outs aanvragen per wedstrijd.

Lees meer..
  • 14 dagen retourrecht
  • Achteraf betalen met Afterpay
  • Gratis verzending in NL
  • 95% beveelt ons aan
Klantervaringen

95% beveelt ons aan

Bekijk alle reviews

Heeft u vragen?

Onze klantenservice staat voor u klaar

Bel ons op 0413-794551

Gratis verzending

vanaf € 45,00

web-monitoring-ok
Ontvang 5 euro welkomstbonus!
Laat uw naam en email adres achter en ontvang direct uw welkomstbonus! Bij besteding van minimaal 50 euro kunt u de code direct gebruiken.
Kortingscode: